De ce sa te apuci de triatlon? Analiza „Fara Asfalt” 2015: pentru angajati, sportul contribuie la cresterea performantei profesionale


SAMSUNG CSCDesi anul acesta nu am mai participat la Triatlon Fara Asfalt, va ramane pentru mine triatlonul meu preferat. Nu pot sa spun ca am fost la multe, dar din toate la cate am fost, aici mi-a placut cel mai mult, in ciuda faptului ca in 2013 cand am fost eu prima data apa avea 14 grade. Am tanjit dupa apa inghetata la ultima proba, cand alergam pe nisip si stanci la 100 de grade sau cat or fi fost.

Ramane triatlonul de care mi-e dor chiar si daca la a doua editie la care am participat, in 2014, am luat una din cele mai „socante” si cu cele mai multe rani cazaturi pe bicicleta, pe asfalt, care a bagat putin sperietii in mine.

SAM_0346Dar mai ales ramane triatlonul meu preferat pentru ca am inotat in mare cu meduzele, am alergat pe stanci si nisip cand eu de abia alergam, am scos unul dintre cei mai buni timpi la inot (apa rece ajuta) si am primit si premiu o carte cred eu dedicata mie – aparent de copii – dar care povesteste despre importanta timpului si regasirea lui – Momo (de Michael Ende). Aceasta este cartea care spune de ce trebuie sa ne intoarcem la bazele copilariei noastre, si am corelat-o eu cu motivul pentru care triatlonul pana la urma s-a inventat ca o  incercare a adultilor de a se intoarce la copilarie, inspirat din  activitatile  de baza ale copiilor de atunci, cand te jucai afara si nu aveai internet si cand apreciam altfel timpul, cel mai important lucru pe care il avem, si in special timpul de azi. De aceea, daca puteti, e timpul ca azi sa incercati si voi un sport, un triatlon, o iesire cu bicicleta, o alergare, orice iesire  care sa te aduca mai aproape de natura si de ceea ce suntem de fapt – niste copii care se arunca in valuri, biciclesc si alearga pe nisip.

Cam aceasta reprezinta pentru mine Fara Asfalt. Pentru toti ceilalti, organizatorii Fara Asfalt au facut anul acesta o analiza mai ampla prin care ne arata, inca o data, de ce e util sportul si mai ales, cu ce este util pentru angajati. De ce? Pentru ca la noi inca sportul si mai ales triatlonul e subdezoltat, iar sportul in general practicat de angajati silitori e privit cu suspiciune de ceilalti colegi sau de organizatia in care activeaza si auzi pe ici pe colo remarci de genul „Cum mai ai timp si de asta?As vrea si eu dar nu am timp sau energie. Nu poti sa faci 2 lucruir la fel de bine in acelasi timp. etc.”

Ei bine, analiza rezultata anul acesta dupa editia Fara Asfalt 2015 arata ca aproape 8 din 10 participanti la triatlon Fara Asfalt_Grafic 1considera ca practicarea sportului le influenteaza pozitiv dezvoltarea pe plan personal si profesional, potrivit sondajului „Influenta sportului in viata personala”, realizat de Fundatia eMAG, in intervalul 22 iunie – 2 iulie, in randul celor peste 700 de participanti la competitia „Fara Asfalt” la mare, editia 2015.

Astfel, 76% dintre respondenti considera ca, practicand cu regularitate un sport, reusesc sa se dezvolte pe plan personal si profesional, in timp ce numai 1% spun ca nu exista nicio legatura intre cele doua.

„Din afara, cele trei probe specifice unui triatlon – inot, ciclism si alergare – pot fi vazute doar ca o activitate sportiva intensa, care ii solicita pe participanti fizic si psihic in timpul competitiei. Insa un triatlonist are nevoie de multa pregatire inainte, de o rutina sportiva, deci si de disciplina. Astfel, triatlonistii devin mult mai organizati si mai determinati sa isi depaseasca propriile limite, atat pe plan personal, in competitiile la care participa, cat si in cariera”, spune Tudor Vlad, initiatorul proiectului „Fara Asfalt” si presedintele Fundatiei eMAG.

Din totalul respondentilor, 75% declara ca practica in mod regulat un sport, iar pentru participarea la primul triatlon al sezonului, „Fara Asfalt” la mare, care a avut loc pe 30 mai, in rezervatiile naturale 2 Mai-Vama Veche si Hagieni- Albesti,  72% dintre participanti au alocat cel putin o luna pentru a se antrena in acest scop.

Fara Asfalt_Grafic 2Potrivit sondajului „Influenta sportului in viata personala”, participantii la triatlon intra in competitii in primul rand pentru starea de bine (40%) si depasirea barierelor fizice si psihice (34%).

Profilul participantului la triatlon in Romania:

  • 37 de ani este media de varsta
  • 80% dintre participanti sunt barbati
  • 69% din totalul participantilor sunt angajati
  • 32% desfasoara activitati in IT
  • 39% au venituri lunare de peste 6.000 de lei

Daca v-am convins, mai puteti inca sa va inscrieti la a doua editie de anul acesta a celor de la fara Asfalt – „Fara Asfalt” la munte.

Triatlon_Fara_Asfalt_Intersport_La_MunteCea de-a doua editie a triatlonului Fara Asfalt Intersport la munte, competitie premium dedicata pasionatilor de inot, ciclism si alergare, se va desfasura anul acesta pe 15 august, in zona Cerasu-Slon, Prahova. Evenimentul sportiv, la care vor lua startul 400 de participanti, face parte din seria circuitelor 140 de batai pe minut ale Federatiei Romane de Triatlon (FRTRI).

Triatlon Fara Asfalt face parte din circuitul celor sapte evenimente Cross Triatlon (off road) ale FRTRI si este unul din cele 12 evenimente din calendarul FRTRI (de off road si de sosea) incluse in programul 140 de batai pe minut, prin intermediul caruia este promovat un stil de viata echilibrat, cu sprijinul Fundatiei eMAG.

28 iulie 2015, Bucuresti – Fara Asfalt

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s